nalewki i przetwory z mahonii

Dlaczego warto sporządzić nalewke z mahonii ??
Podczas technologii przygotowania nalewek z owoców zachodzą przemiany w wyniku działania warunków środowiska. W zależności od zawartości związków polifenolowych w owocach dochodzi do zmiany barwy, smaku, zapachu.
Zawartość polifenoli w nalewce z mahonii zależy od metody jej przygotowania (wynosi od 173 do 300 mg w 100 cm3).

Według Sokół-Łętowskiej (2013) największa zawartość polifenoli z wykorzystaniem 45% etanolu zwierały nalewki, gdzie podczas przygotowania początkowo owoce zalano alkoholem, następnie po oddzieleniu roztworu – do owoców dodano cukier i dopiero roztwory połączono. W badanych nalewkach z mahonii antocyjany stanowiły średnio od 4,9-8,2%, flawonole od 5,7-7,4%. Według autorki ilość antocyjanów w owocach mahonii decyduję o zabarwieniu nalewki. Owoce o większej zawartości antocyjanów dawały zabarwienie ciemnej czerwieni, a jagody o mniejszej zawartości antocyjanów dawały zabarwienie o barwie żółtej. Sokół-Łętowska (2013) stwierdziła, że owoce mahonii są bogate w polifoenole. Nalewki z mahonii są źródłem związków aktywnych biologicznie, są produktami o wysokiej aktywności przecwiutleniającej. Nalewka z mahonii jest bogata w kwas chlorogenowy.

MAHONIÓWKA  - nalewka z mahonii:

Potrzebne:

  • surowiec : pędy, kora lub korzeń (100 g)
  • alkohol 30-40% (500 ml)

Przygotowanie:
surowiec zalać alkoholem i odstawić w ciemne miejsce. Po 7 dniach przefiltrować.

Zastosowanie:
łuszczyca, opryszczka, trądzik, atopowe zapalenie skóry, liszaje, owrzodzenia, trudno gojące się rany – można do nalewki dodać 3 ml propolisu. Stosowanie zewnętrzne – przemywanie schorzałych miejsc
(przepis Różański 2007)



 


NALEWKA Z OWOCÓW MAHONII (OŚCIAŁÓWKA, KWAŚNICÓWKA)

Potrzebne:

  • surowiec: owoce mahonii,
  • alkohol (30-40%),
  • cukier (70-100 g najlepiej trzcinowy, karmel),
  • butelka 1 litrowa,

warto wiedzieć:do przygotowania nalewki warto użyć owoców zamrożonych, kryształki lodu naruszają tkankę owoców, co zdecydowanie ułatwia ekstrakcję. Owoce należy wymyć, pozbawić szypułek i wsadzić do zamrażalnika w celu przemrożenia surowca.
 


Przygotowanie:
owoce nasypać do ¾ wysokości butelki, następnie zalać alkoholem (do pełna).Na tym etapie nie dodajemy cukru, aby uniknąć degradacji barwników i związków fenolowych.Oddzielamy roztwór od owoców i następnie dodajemy cukier. Po 1-2 miesiącach przefiltrować. Jest to nalewka dojrzewająca – im dłużej czasu „leżakuję” tym jest smaczniejsza.

INTRAKT MAHONIOWY:
Potrzebne:

  • surowiec: zmielone pędy, liście lub kora 100 g
  •  alkohol (40-60%) 500 ml

Przygotowanie:
świeże zmielony surowiec zalewamy gorącym alkoholem. Po 7 dniach przefiltrowujemy.
Spożywać 2-3 razy dziennie po 5 ml  (przepis Różanki 2007)


 


DŻEM Z OWOCÓW MAHONII

Potrzebne :

  • owoce mahonii – 1 szklanka,
  • cukier (1 szklanka),
  • woda (pół szklanki)Przygotowanie:

Owoce gotujemy 10 minut. Po ostygnięciu przecieramy przez sito.

Zastosowanie:
Podawaj do mięs, naleśników czy tostów.




 

HERBATKA Z OWOCÓW MAHONII

Potrzebne:
wysuszone i rozdrobnione owoce (1 łyżka) zalać wrzącą wodą. Po 45 minutach, przecedzić, ewentualnie dosłodzić  miodem.

Źródło:
Fernández de Simón B., Hernández T., Estrella I., Gómez – Cordovés C. 1992. Variation in phenol content in grapes during ripening: low-molecular- weight phenols. Z. Lebensm. Unters. Forsch. 194:351-354.
Kim SH, Lee SJ, Lee JH, Sun WS, Kim JH. 2002. Antimicrobial activity of 9-0-acyl and 9-0-alkylberberrubine derivatives. Planta Med 68: 277–281.
Lamer-Zarawska E., Oszmiaski J. 1998. Rola niektórych substancji roślinnych w profilaktyce przeciwnowotworowej. Wiad. Ziel., 1(5) 1-4.
Rackova L., Oblozinsky M., Kostalova D., Kettmann V., Bezakova L., 2007. Free radical scavenging activity and lipoxygenase inhibition of Mahonia aquifolium extract and isoquinoline alkaloids. J. Inflamm., 4, 15.
Różański 2007. http://www.luskiewnik.pl/monografie/berberis.html
Sokół-Łętowska A. 2013. Związki fenolowe w nalewkach wybranych owoców. Wyd. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Wang N., Feng Y., Zhu M., Tsang C.M., Man K., Tong Y., Tsao S.W. 2010. Berberine induces autophagic cell death and mitochondrial apoptosis in liver cancer cells: the cellular mechanism. J Cell Biochem 111: 1426-1436
Zeng X., Dong Y., Sheng G., Dong X., Sun X., Fu J., 2006. Isolation and structure determination  of  anti-influenza  component  from Mahonia  bealei.  J.  Ethnopharmacol.,  108, 317–319